Teekkaritorvet juhlii 50-vuotista taivaltaan vuonna 2020! Voit seurata juhlavuoden menoa myös täältä!

Tiedossa olevat julkiset esiintymiset:

Teekkaritorvet goes Afterwork 9.1. 2020 klo 17, Konst o. Deli
Wappukonsertti 1.5.2020, Rotuaari
Vuosijuhlakonsertti 14.11.2020

Jammaillen juhlavuoteen

Teekkaritorvien juhlavuoden keikka-avauksena perjantaina 17.1. toimi Konst o. Delin Art goes Afterwork. Tunnelma oli tiivis, sillä yleisöä oli aulan täydeltä, ja soittajiakin saapui kevään ensimmäiselle keikalle lähes kolmekymmentä. Ensimmäinen afterwork- keikka soitettiin vuonna 2017. Siitä on tullut orkesterille tärkeä alkuvuoden perinne.

Konst o. Delin keikan aloitti legendaarinen Just a Gigolo, joka on torviperimätiedon mukaan tullut orkesterin ohjelmistoon yhdeksänkymmentäluvun alussa. Kappale on pelastanut monet pienellä kokoonpanolla soitetut keikat esimerkiksi yliopiston publiikeissa. Biisiklassikko on viettänyt keikkataukoa muutaman vuoden ajan, mutta hyvän viinin tavoin ikääntyneenä se on edelleen käyttökelpoista ohjelmistoa. Just a Gigololla on soittajien keskuudessa harvinaisen hyvävireinen maine. Siinä on myös hyvin solistiystävällinen kertaus. Orkesterin ollessa sopivassa mielentilassa siihen saattaa syntyä niin kutsuttu soolojuna, jolloin soolopätkä voi kestää huomattavasti pidempään kuin varsinainen kappale. (toim. huom. tätä ei pidä sekoittaa sambajunaan, joka ansainnee oman artikkelinsa myöhemmin.)

Sovitettu teekkaritorviorkesterille

Keikalla kuultiin myös ensi-esitys Lizzon Juice- kappaleesta, joka on orkesterin omaa sovitustuotantoa. Omat orkestraatiot ovat jo pitkään olleet tärkeä osa Teekkaritorvien ohjelmistoa. Niissä pystytään huomioimaan orkesterin erityispiirteet, kuten eri sektioiden soittajamäärät ja mahdolliset solistit. Niihin voi myös ujuttaa soittajia ja usein yleisöäkin viihdyttäviä, torviporukan omia musiikillisia vitsejä. Kappalevalinnat ovat tietysti sovittajille mieluisia ja usein sellaisia, joita harvemmin kuulee puhallinorkesterin soittamina. Rikastumaan ei sovittamalla pääse, mutta orkesterin sisäistä mainetta ja kunniaa on luvassa sitäkin enemmän. Konkreettisempana kannustimena Teekkaritorvet palkitsevat sovittajan esimerkiksi pullolla tämän haluamaa laatujuomaa tähdillä tai ilman, josta voi ammentaa tulevia inspiraatioita. Oma sovitustuotanto on parhaimmillaan sovittajan ja orkesterin symbioosi, josta molemmat osapuolet saavat palkitsevaa lisämaustetta orkesteritoimintaan.

Tavallisena toimintavuotena Teekkaritorville myös ostetaan 5-10 uutta kappaletta lähinnä kansainvälisistä musiikkikaupoista. Mahdolliset projektit ja suuret konsertit saattavat vaatia parinkymmenen kappaleen hankintaa, joka pyritään kustannuksia ja harjoitteluaikataulua ajatellen hajauttamaan parin vuoden aikajänteelle. Hankintojen suhteen Teekkaritorvet on varsin demokraattinen porukka. Orkesterin ohjelmistotyöryhmä on kaikille avoin ja kaikki saavat ehdottaa uusia kappaleita. Soittajien toiveiden lisäksi keikkaohjelmiston tarpeet määrittävät hankintoja. Lopullisen päätöksen tekevät hallitus ja etenkin kirstunvartija-kerberos, joille kapellimestareiden ja muiden kiinnostuneiden on osattava perustella biisitoiveensa. Keikalle-sivulta löytyy esimerkkejä Teekkaritorvien nykyohjelmistosta ja media-arkistossa on tarjolla muutama näytekappale, joilla voi paikata mahdollista torvikeikkavajetta. Käykäähän tutustumassa!